Veel gestelde vragen

De opbrengst van een zonnepaneel is niet alleen afhankelijk van de grootte van de installatie. Ook de hellingshoek van het dak en de ligging van het dak ten opzichte van de zon zijn bepalend. Als de hellingshoek tussen de twintig en vijftig graden ligt en het paneel op het zuiden is gericht, is de opbrengst optimaal. Andere hellingshoeken en oriëntaties leiden tot opbrengstverliezen.

Tot nu toe was het gebruikelijk om zonnepanelen zoveel mogelijk op het zuiden te richten maar nu blijkt dat panelen die naar het oosten en/of westen zijn gericht efficiënter energie opwekken. Hoewel deze panelen ongeveer 10% minder opbrengst hebben dan de zuidelijk gerichte panelen, sluit de stroomproductie beter aan op het verbruikspatroon. Zonnepanelen die naar het oosten zijn gericht, leveren 's ochtends de meeste stroom, terwijl panelen op het westen juist aan het eind van de dag veel energie produceren. Op deze manier wordt de opgewekte stroom benut op de momenten dat mensen thuis zijn, wat resulteert in een efficiënter gebruik van zonne-energie.

Daarnaast moet het dakvlak vrij zijn van schaduw (denk aan bomen, schoorstenen, dakkapellen, etc.). Schaduwwerking beïnvloedt de opbrengst van het gehele systeem negatief.

Zonnepanelen zijn onderhoudsvrij. Doordat de panelen schuin worden geplaatst, regent vuil er bij de eerste regenbui gewoon weer vanaf.
Wil je de zonnepanelen toch reinigen? Maak ze dan schoon met kraanwater, het liefst zo veel mogelijk kalkvrij (osmose) water. Gebruik een zachte borstel of schuimspons.

Je kan ook een service contract met ons afsluiten; wij controleren jaarlijks de opbrengst, reinigen (als dat nodig is) de panelen en kijken of het systeem niet is aangetast. Interesse?  
Neem dan contact op met onze afdeling service en onderhoud.

Over het algemeen niet. Je kan de vergunningscheck  online uitvoeren. Voor het plaatsen van zonnepanelen op monumenten en 'beschermd stadsgezicht' is wel een vergunning nodig.

Dat gebeurt via de energiemeter. Zonnepanelen werken ‘s nachts niet, terwijl je wél energie verbruikt voor bijvoorbeeld de koelkast. Als jouw set zonnepanelen voldoende vermogen heeft, zal deze overdag meer energie opleveren dan dat je op dat moment verbruikt.

De koelkast werkt dan in de nacht op het overschot aan energie wat overdag is terug geleverd aan het elektriciteitsnet. Het verschil wordt automatisch gesaldeerd.

Voordelig en duurzaam je eigen stroom opwekken staat volop in de belangstelling. Maar hoe zit het met stroom die je niet gebruikt en hoe gaat salderen en het terugleveren van stroom in zijn werk? 

Terugleveren

Wek je op jaarbasis meer stroom op dan dat je hebt verbruikt dan ontvang je van de energieleverancier een terugleververgoeding. De hoogte van de terugleververgoeding verschilt per energieleverancier Op je jaarafrekening zie je de berekening hiervan.

Wat is salderen?

Met zonnepanelen wek je zelf stroom op. Een deel van de opgewekte stroom gebruik je direct. Het deel dat je niet gebruikt, lever je terug aan het elektriciteitsnet. Jouw energieleverancier trekt de teruggeleverde stroom af van de stroom die je hebt afgenomen. Deze verrekening heet salderen.

Dat klopt. Een deel van de energie die je opwekt wordt direct in huis gebruikt door een aantal elektrische apparaten die op dat moment aan staan. De omvormer geeft aan wat je opwekt, jouw slimme meter geeft aan wat je terug levert aan het net. Het verschil tussen deze twee getallen is direct in huis verbruikt.

Dit klopt, ‘error’ of ‘fout’ is een onderdeel van het menu-structuur.

Op de meeste omvormers brandt er overdag een groene led, als deze niet brandt
dan graag de omvormer controleren.

  • Controleer of de DC schakelaar onder de omvormer ‘aan’ staat.
  • Controleer of de AC schakelaar naast de omvormer ‘aan’ staat.
  • Controleer of de aparte groep in de meterkast ‘aan’ staat.

Dit gebeurt bij het opstarten. Bij donkere dagen is dit een ‘irritant’ tikkend geluid. De omvormer kan dan vooral in de ochtend meerdere malen opnieuw opstarten, maar ook overdag bij donker of mistig weer.

Bij het ‘omvormen’ van de stroom ontstaat geluid in de omvormer. Hoe meer stroom er opgewekt wordt, hoe harder de omvormer werkt, hoe meer geluid er ontstaat.  Dit geluid is normaal en is geen storing.

Onze omvormers zijn voorzien van de mogelijkheid om te koppelen met internet. Je kunt zo de opbrengsten van je zonnepanelen volgen.

Onze monteurs zorgen voor een eenmalige koppeling met het internet. Zij hebben dan wel de gebruikersnaam en het wachtwoord van je draadloze netwerk en router nodig.
Als de koppeling van je netwerk niet lukt tijdens de oplevering, kan dit aan je internetaansluiting en de hardware & instellingen van je internetprovider liggen. Je dient het probleem dan zelf met je internetprovider op te lossen.

Door o.a. het wegvallen van het wifi signaal, poortblokkering en ruis op het stroomnetwerk kan de communicatie tussen de omvormer, monitoring hardware en internet worden verstoord. Monitoring valt niet onder de garantie. Met uitzondering van de geleverde hardware.

Netcongestie beschrijft een situatie waarbij de beschikbare netcapaciteit niet voldoet aan de gevraagde capaciteit, wat leidt tot problemen bij de energietransitie en economische groei.

Dit fenomeen doet zich zowel regionaal als landelijk voor en wordt verergerd door de groeiende populariteit van zonne-energie. Op zonnige dagen kan het netwerk de overschotten aan zonne-energie niet verwerken, wat resulteert in negatieve energieprijzen en zelfs het uitschakelen van zonnepanelen bij consumenten.

Netbeheer Nederland waarschuwt dat consumenten de komende jaren de gevolgen zullen merken, met mogelijk vertragingen bij het aanpassen van huisaansluitingen voor bijvoorbeeld warmtepompen of elektrisch koken.

  1. Overweeg zonnepanelen op het oosten en/of westen te plaatsen:

    • Panelen op het oosten/westen kunnen efficiënter zijn dan op het zuiden vanwege betere afstemming op verbruik.
    • Vermindert pieken in energieproductie overdag wanneer mensen vaak niet thuis zijn.
  2. Gebruik dikke aansluitkabels:

    • Dikkere kabels van omvormer naar meterkast voorkomen spanningsproblemen.
  3. Begrens het piekvermogen:

    • Kies een iets kleinere omvormer dan totaalvermogen aan zonnepanelen om overbelasting van het net te voorkomen.
  4. Let op fase-selectie:

    • Bij 3-fase-aansluiting de fase kiezen met overdag de laagste spanning voor optimale prestaties.
  5. Stel de uitschakelspanning in:

    • Controleer of de omvormer een instelbare uitschakelspanning heeft en stel deze in op 253 V.
  6. Kies een drie-fase-omvormer:

    • Voor installaties groter dan 4 kWp kan een drie-fase-omvormer overbelasting voorkomen.
  7. Zorg dat zonnepanelen worden aangemeld op www.energieleveren.nl:

    • Registratie van zonnepanelen op www.energieleveren.nl is verplicht en helpt netbeheerders het energienet beter te beheren.

Je betaalt als particulier geen btw meer over de aanschaf van je zonnepanelen. 
Er zijn een aantal uitzonderingen. Op de website van de Belastingdienst lees je meer over het btw-tarief op zonnepanelen.

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt.