Wat is de beste plaats voor een zonnepaneel?

De opbrengst van een zonnepaneel is niet alleen afhankelijk van de grootte van de installatie. Ook de hellingshoek van het dak en de ligging van het dak ten opzichte van de zon zijn bepalend. Als de hellingshoek tussen de twintig en vijftig graden ligt en het paneel op het zuiden is gericht, is de opbrengst optimaal. Andere hellingshoeken en oriëntaties leiden tot opbrengstverliezen. Daarnaast moet het dakvlak vrij zijn van schaduw (denk aan bomen, schoorstenen, dakkapellen, etc.).

Schaduwwerking beïnvloedt de opbrengst van het gehele systeem negatief. Is zonne-energie veilig? Al onze producten zijn gecertificeerd, óók op het gebied van veiligheid. Dit betekent dat onze zonnepanelen even ongevaarlijk zijn als elk ander huishoudelijk apparaat.

Kan ik zonnepanelen zelf monteren?

Ja, afhankelijk van hoe handig u bent, kan dat. Maar u kunt het ook laten doen door onze ervaren gecertificeerde installateurs die dagelijks door heel Nederland actief zijn.

Kan ik geld lenen voor de aanschaf van zonnepanelen?

Ja, als u geen budget heeft voor zonnepanelen, kunt u dat ook lenen. Doordat de Nederlandse overheid garant staat kan dit tegen een zeer goedkoop rentetarief.

Welk onderhoud pleeg ik aan mijn zonnepanelen?

Onze producten zijn onderhoudsvrij. Doordat de panelen schuin worden geplaatst, regent vuil er bij de eerste regenbui gewoon weer vanaf. U hoeft dus niet met een schoonmaakdoek het dak op, alhoewel dit het rendement wel zal verhogen, denkende aan aanslag etc.

Uiteraard kunt u ook een service contract met ons afsluiten; wij controleren jaarlijks de opbrengst, reinigen de panelen en kijken of het systeem niet is aangetast.

Krijg ik belastingvoordeel als ik zonnepanelen aanschaf?

Ja. Als u een set zonnepanelen plaatst, ontvangt u direct belastingvoordeel. Daar u zelf energie opwekt betaalt u geen belasting in tegenstelling tot de energie van het energiebedrijf.
Hierover betaalt u ca. 12,9 cent belasting per kWh. Bij een gemiddeld gebruik van 3.500 kWh kan dit oplopen tot € 451,50 euro per jaar.

Werken zonnepanelen ook bij bewolking?

Jazeker! Zonnepanelen krijgen niet alleen energie van het felle zonlicht op een mooie zomerdag, maar ook gewoon van daglicht. En wolken houden slechts een deel van het zonlicht tegen. Anders zou je op bewolkte dagen niets kunnen zien!
Kortom, zonnepanelen werken ook uitstekend op bewolkte dagen.

Heb ik een vergunning nodig voor zonnepanelen?

Over het algemeen niet. U kunt de vergunningscheck online uitvoeren. Voor het plaatsen van zonnepanelen op monumenten en “beschermd stadsgezicht” is wel een bouwvergunning nodig.

Hoe verdien ik mijn investering terug?

Direct, investeren in zonnepanelen is niet goedkoop, maar niet investeren kost u nóg meer geld. De aanschaf van zonnepanelen verdient zichzelf altijd terug door een veel lageren maandelijkse energierekening.

Hoe verreken ik mijn verbruik en opbrengst met het energiebedrijf?

Dat gebeurt via de energiemeter. Zonnepanelen werken ‘s nachts niet, terwijl u wél energie verbruikt voor bijvoorbeeld de koelkast. Als uw set zonnepanelen voldoende vermogen heeft, zal deze overdag meer energie opleveren dan dat u op dat moment verbruikt.

De koelkast werkt dan in de nacht op het overschot aan energie wat overdag is terug geleverd aan het electriciteitsnet. Overdag gaat de meter dus achteruit, ‘s nachts vooruit. Het verschil wordt automatisch gesaldeerd!

Hoeveel panelen heb ik maximaal nodig?

Dit is afhankelijk van het energieverbruik. Dit verbruik kunt u terug vinden op de laatste eindafrekening van het energiebedrijf. Voor een snelle berekening kunt u het jaarlijks energieverbruik in kWh delen door 0,9. De uitkomst is het totaal aantal Watt aan zonnepalen welke u nodig heeft om het totale energieverbruik af te dekken en de terugverdientijd zo kort mogelijk te houden.

Wat is het verschil tussen een zonnepaneel en een zonneboiler?

De zon geeft warmte en licht. Om zonnestroom op te wekken gebruikt u een zonnepaneel. Dit paneel zet licht om in stroom. Om zonnewarmte op te wekken (meestal voor warm tapwater) gebruikt u een zonneboiler. De zonneboiler zet de straling van de van de zon om in warmte.

Als de stroom uitvalt, neemt de zonnestroom installatie het dan over?

Nee, de omvormer die in principe altijd aan het electriciteitsnet is gekoppeld moet zichzelf -vanwege veiligheidsmaatregelen- uitschakelen als de stroom uitvalt. Zonnestroom installaties die met een accu werken kunnen wel gewoon doorwerken.

Is een zonnepaneel altijd gekoppeld aan het electriciteitsnet?

Er is een stand-alone variant en een netgekoppelde variant. Het stand-alone systeem slaat overtollige energie op in een accu. Deze variant is geschikt voor plekken waar het elektriciteitsnet ontbreekt of een aansluiting te duur is.

Het netgekoppelde systeem is aangesloten op het elektriciteitsnet en sluist de energie die u niet gebruikt terug naar het energiebedrijf. Wat u opneemt en teruglevert aan het elektriciteitsnet, wordt door uw energiebedrijf gesaldeerd.