ACM maakt standaardcontracten congestiemanagement mogelijk

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft groen licht gegeven voor het gebruik van standaardcontracten bij congestiemanagement door netbeheerders. Deze contracten zijn ontworpen voor netbeheerders en producenten van duurzame energie. Deze partijen kunnen nu makkelijker afspraken maken over congestiemanagement. Wij vinden dit een positieve ontwikkeling voor de zonne-energiesector, omdat het gebruik van standaardcontracten de weg vrijmaakt voor snellere implementatie van congestiemanagement. Dit resulteert in meer beschikbare ruimte op het elektriciteitsnet.

Efficiency

Het efficiënter benutten van het elektriciteitsnet is nodig, vooral op momenten van overvloedige zonnestraling, wanneer het net op veel plaatsen overbelast raakt. Congestiemanagement is een methode om deze overbelasting te verminderen door producenten en afnemers aan te moedigen tijdelijk minder elektriciteit te leveren wanneer het net zijn capaciteit te boven gaat. In ruil daarvoor ontvangen zij een vergoeding van de netbeheerder.

Tot nu toe verliep de totstandkoming van congestiemanagementcontracten moeizaam, onder meer omdat er geen duidelijk beeld was van redelijke vergoedingen voor flexibiliteit. Het onderhandelingsproces tussen netbeheerders en individuele exploitanten was tijdrovend. Met de invoering van standaardcontracten, inclusief een prijsformule en een gemaximeerde vergoeding voor tijdelijke afschakeling van productie, wordt dit proces vereenvoudigd en versneld.

Capaciteit

Netbeheerders voeren regelmatig herberekeningen uit in congestiegebieden om te bepalen of extra ruimte op het net beschikbaar kan worden gesteld. Als dit het geval is, kunnen producenten van duurzame energie die op de wachtlijst staan hiervan profiteren. Het gebruik van standaardcontracten zal naar verwachting leiden tot snellere afspraken tussen producenten en netbeheerders. Dit leidt tot extra beschikbare capaciteit op de netten.

Keuze

Het gebruik van het standaardcontract is een optie. Producenten die hier geen gebruik van maken, kunnen nog steeds individuele afspraken maken met de netbeheerder. Netbeheerders garanderen dat zij ook voor deze producenten capaciteit beschikbaar houden op het net.

Verduurzamen

Zo blijft het aanschaffen van zonnepanelen op je bedrijfspand een aantrekkelijke investering.  Onze afdeling Zakelijk informeert jou graag over de verschillende mogelijkheden, ook over de opslag van energie.
De afdeling Zakelijk is bereikbaar van maandag tot en met vrijdag.

Netcongestie

Vraag nu een offerte aan bij Sunforce en ontdek hoeveel u kunt besparen met zonnepanelen

Maak gebruik van groene energie:
Ontvang een vrijblijvende offerte voor zonnepanelen bij Sunforce

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt.